A rendőrség is eszköz lett a választási kampányban?

A rendőrség is eszköz lett a választási kampányban?

technology-2500010_1920.jpg

Míg Pikó András VIII. kerületi kampánystábjához egy olyan fénykép alapján szállt ki a rendőrség, amelyen csak papírok felett görnyedő aktivisták vehetők ki, a Kubatov-listáról készült, jól olvasható képek miatt nem indult nyomozás. A választás napján ellenzéki aktivisták kergetőztek feltehetően választási utaztatást végző csoportokkal, még egy köteg szavazólapnak tűnő csomagot is találtak egy taxiban, a rendőrség mégsem intézkedett. Miért jártak el máshogyan?

Magántanulói státusz helyett egyéni munkarend: így adhatsz be sikeresen kérelmet!

Magántanulói státusz helyett egyéni munkarend: így adhatsz be sikeresen kérelmet!

writing-1149962_1920.jpg

Megkaptuk és közzétesszük azt a belső szabályzatot, amelynek alapján az Oktatási Hivatal elbírálja a magántanuló jogviszonyt felváltó egyéni munkarendre irányuló kérelmeket. A dokumentum komoly segítséget jelent a kérelmek sikeres benyújtásához – ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni!

És mi van akkor, ha nyíltan kampányolhat a kormány az önkormányzati választáson?

És mi van akkor, ha nyíltan kampányolhat a kormány az önkormányzati választáson?

hammer-802301_1920.jpgA demokrácia szempontjából is nagyon fontos döntést hozott a Kúria két héttel ezelőtt, amikor azt állapította meg Karácsony Gergely ügyében, hogy a kormány kampányolhat az önkormányzati választáson a neki kedves jelölt mellett. Ez a döntés kaput nyitott arra, amit azóta láthatunk is: a kormányfő és az Országgyűlés elnöke is nyíltan beszélhet arról, hogy kit, kiket szeretnének polgármestereknek. 

Elmentem otthonról, de szavazni akarok! – Amit tudni kell az átjelentkezésről

Elmentem otthonról, de szavazni akarok! – Amit tudni kell az átjelentkezésről

onk-valasztasz-fb-share.jpg

Október 13-án önkormányzati választáson dönthetünk arról, hogy kik képviseljenek bennünket lakóhelyünkön. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a döntésben mindannyian részt vegyünk, a részvételről pedig akkor sem kell lemondanod, ha a választás napján nem a lakóhelyed szerinti településen tartózkodsz. Ehhez segítségedre van a TASZ választási honlapja, a VálaszTASZ választási 1x1-e, de a legfontosabb tudnivalókat itt is összefoglaljuk.

A tartózkodási helyed, vagyis ideiglenes lakcímed közelében akkor szavazhatsz, ha a településed jegyzőjénél, vagy bármelyik kormányablakban bejelentetted tartózkodási helyedet, legkésőbb a választás kitűzése előtt harminc nappal, azaz június 26-án vagy még korábban. Ha van bejelentett tartózkodási helyed, akkor átjelentkezési kérelmet kell benyújtanod a helyi választási irodának, amit interneten, postai úton vagy személyesen is megtehetsz, de október 9-ig meg kell érkeznie a címzetthez.

A papír alapú kérelem benyújtásához a Nemzeti Választási Iroda honlapján találsz formanyomtatványt, ezen a linken pedig a helyi választási irodák elérhetőségeit sorolják fel. Javasoljuk, hogy a papír alapú kérelemben is add meg e-mail címedet, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről (különösen, ha a választáshoz közeledve adnád be a kérelmet, így a postán kézbesített határozatot már csak a választás után kapnád meg). Ha nem kapsz válasz e-mailt, ellenőrizd a spam mappát is! 

Egyszerűbb lehet, ha az online ügyintézést választod: ha van hozzáférésed, az Ügyfélkapun keresztül adhatod be kérelmedet, anélkül pedig a Nemzeti Választási Iroda felületén van erre lehetőség.

Ügyelj arra, hogy az adataidat pontosan másold át lakcímkártyádról, különben a kérelmedet el fogják utasítani! 

Az önkormányzati választásokon csak az állandó lakcímed, vagy bejelentett tartózkodási helyed szerinti településen szavazhatsz. Nincs lehetőséged máshová átjelentkezni, mert a polgármesterek és az önkormányzatok, amelyek tagjairól szavazunk, olyan ügyekkel foglalkoznak, amelyek a helyi lakosokra vannak hatással. Ezért fontos, hogy a helyben lakók döntsenek.

És hogy milyen az ideális képviselő? Nem várjuk el, hogy megvalósítsa a lehetetlent, de azt igen, hogy átláthatóan és számonkérhetően végezze a munkáját, és minden választóját egyenlő mértékben képviselje. A Civil Kollégium Alapítvány füzete összefoglalja azt is, hogyan lehetünk ideális állampolgárok - olvasd el itt: https://www.beleszolok.hu/az-idealis-kepviselo/

A VálaszTASZ választási 1x1-éből azt is megtudhatod, mit kell tenned, ha már átjelentkeztél, de mégis inkább az állandó lakcímeden szeretnél szavazni, és arra is találsz választ, hogy mit kell tenned, ha egy hét elteltével sem kaptál választ a helyi választási bizottságtól.

Hirtelen sok új választó lett a településeden? Így leplezd le a választási csalást!

Hirtelen sok új választó lett a településeden? Így leplezd le a választási csalást!

ballot-black-and-white-black-and-white-1550337.jpg

Tavaly április óta 22 százalékkal nőtt a választásra jogosultak száma Harkányban. Hasonló hírekkel minden választás előtt találkozunk, így az októberi önkormányzati választáson is lehetnek olyan jelöltek, akik abban látják a győzelem garanciáját, hogy őket biztosan támogató választókat jelentkeztetnek be a saját választókerületeikbe. A harkányi példán keresztül megmutatjuk, mit tehet egy választópolgár, ha feltámad benne a gyanú.

Kamuajánlások, kamutájékoztatás – kamudemokrácia?

Kamuajánlások, kamutájékoztatás – kamudemokrácia?

ke_pernyo_foto_2019-10-02_10_15_05.jpg

Biztosan akadt már a kezedbe olyan önkormányzati újság, amely szinte minden lapján a polgármester sikereit dicsérte, a városvezetést ért kritikákról pedig „elfelejtett” beszámolni. Az is előfordulhat, hogy úgy szerepel a neved a választáson induló jelöltek ajánlóívein, hogy nem is tudsz róla. Folytatódik vlogsorozatunk, amelyből megtudhatod, mit tehetsz azért, hogy mindannyian jobb városokban és falvakban élhessünk.

Az önkormányzati választásokig tartó vlogsorozatunk harmadik részében azt mutatjuk meg, hogyan léphetsz fel a kiegyensúlyozott tájékoztatásért. A részrehajlás ugyanis jogsértő, ráadásul mindannyiunk pénzét költik az egyoldalú tájékoztatásra. Az Eleven Gyál aktivistái városukban számonkérték a propagandát, és kézbe vették a gyáliak tájékoztatását.

Még az adatvédelmi hatóság elnökének személyes adataival is visszaéltek, nem kizárt, hogy a tiéddel is – negyedik vlog-epizódunk a választási ajánlásokkal kapcsolatos visszaélésekről szól. A hazai választások az elmúlt harminc évben sem voltak patyolattiszták, az utóbbi években pedig különösen sok visszaélésről lehet hallani. A korábbi választásokon számtalan, ajánlással való visszaéléssel kapcsolatos ügyben nyújtottunk jogsegélyt.

Ha te is látsz olyan problémákat, amelyek mellett nem tudsz szó nélkül elmenni, beszélgess, szerveződj és használd a TASZ eszközeit, hogy a döntéshozók meghallják a hangodat!

A korábbi epizódokból kiderült, hogy mit tettek a civilek, amikor az Elios-beruházás után sötétbe borult városuk, és az is, hogy miért és hogyan érdemes kapcsolatba lépni azokkal, akik a mi érdekeinket képviselik az önkormányzatokban.

Az Elios után civilek hozták vissza a fényt Gyálra

Az Elios után civilek hozták vissza a fényt Gyálra

ke_pernyo_foto_2019-09-20_13_46_17.pngA Tiborcz-cég beruházása után sötétbe borultak a Pest megyei város utcái, a rossz járdák pedig még egy lapáttal rátettek a balesetveszélyre. Az ott élők közül voltak, akik úgy érezték, hogy tenniük kell, és egy beszélgetés után kiderült, hogy nincsenek egyedül – ebből pedig olyan közösség alakult ki, ami tényező lett a város életében. Vlogsorozatot indítottunk, hogy te is megtudd, mit tehetsz azért, hogy mindannyian jobb városokban és falvakban élhessünk.