Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (7) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkotmány (14) alkotmánybíróság (18) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (30) bíróság (22) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (30) dizájner drog (6) drog (48) drogpolitika (25) drogstratégia (6) egészségügy (8) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (15) fogyatékosság (54) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (10) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (9) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) hiv (5) hiv/aids (23) információszabadság (25) intézet (6) intézménytelenítés (10) iskola (5) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (40) kampány (5) kannabisz (11) kitagolás (8) kórház (11) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) legalizáció (7) lelkiismereti szabadság (5) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (9) mráz attila (11) népszavazás (5) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (8) önrendelkezés (6) parlament (8) per (14) polgári törvénykönyv (7) prevenció (18) rasszizmus (16) rendőrség (32) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (7) szavazás (8) szólásszabadság (32) tasz (23) TASZ (13) taszfilm (5) törvény (8) tüntetés (6) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (53) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Joggal vagy szabad!

2016.07.25. 15:46 TASZ

25 kilométert gyalogolni a legközelebbi ügyeletre - 1.rész

fotolia_114453909_subscription_monthly_m.jpgKöztudott, hogy Magyarországon hatalmas különbségek vannak az egészségügyi mutatókban aszerint, hogy ki hol lakik. Míg például Budapest második kerületében a születéskor várható élettartam megegyezik Ausztriáéval, addig Borsodban a férfiak várható élettartama a kambodzsai és az azerbajdzsáni férfiakéval azonos. Egy rózsadombi nő átlagosan 13 évvel él tovább, mint egy borsodi férfi. Ha pedig csak a férfiakat nézzük, akkor több mint 7 évvel él tovább valaki, ha a második kerületbe születik, mintha Borsodba. Blogsorozatunk első részében ezen aránytalanságok okainak jártunk utána.

Megosztás:

Címkék: betegjog roma egészségügy diszkrimináció háziorvos Fernezelyi Bori

1 komment

2016.07.20. 13:56 kardostamas

Új bűnbak: a drogos menekült

2188216854_625c098447_z.jpg

A menekültellenesség új frontot nyitott a sérülékeny csoportok ellen hangoló kommunikációban. A cigánybűnözés után eljutottunk a migránsdrogozásig. Az új fogalom ráadásul nem is egy szélsőséges portálon, hanem az ismert kormányközeli oldalon jelent meg, ha nem is ilyen tömör formában. A Magyar Idők július 19-én „Terjed a migránsok kedvenc kábítószere, a katlevél Európában” címmel közölt cikket, amiben a Magyarországon megnövekedett a khatlevél lefoglalások miatt kongatja a vészharangot. A hosszú írás bőséges teret szentel a hazai drogpolitika méltatásának, de semmit sem szól arról, van-e okunk aggodalomra a khat „terjedése” miatt. Rövid válaszunk: egyáltalán nincs.

Címkék: drog rendőrség kábítószer bevándorlás stigma drogpolitika menekültek

4 komment

2016.07.13. 13:29 Boros Ilona

A babák újra a polcon

Kati tizennyolc volt, mikor terhes lett első gyermekével. Ő kislányt szeretett volna, Sanyinak mindegy volt, csak egészséges, boldog gyerek legyen. Kati vágya teljesült, 2007-ben megszületett Ági. Egy évvel később megszületett az első fiuk is, Sanyika. Majd két év múlva Vera, aki Kati édesanyjának nevét kapta, rá emlékezve, hiszen kiköpött nagyanyja.

Ági 6 éves volt, mikor megszületett második kisöccse, a szülők negyedik gyermeke. Az anyukája mégis üres kézzel és kisírt szemmel érkezett haza a kórházból, mert a kisbabáját elszakították tőle. Majd pár nap múlva Ágiékat ünneplőbe öltöztetve vitték be az önkormányzatba, ideiglenes hatályú elhelyezésük végrehajtása miatt. Pár hónappal később a falujukból is elkerültek, a teljes ismeretlenbe: nevelőszülőkhöz. Azért kellett a gyerekeket kiemelni a családból, mert „a szülők gyermekeik neveléséhez nem tudtak megfelelő körülményeket teremteni (…), a lakás- és életkörülményeik továbbra sem rendeződtek.

A szülők évekig nem látták a gyerekeket a havi egy órás láthatáson és egy-egy karácsonyi, húsvéti néhánynapos otthonléten kívül. Mígnem a másféléves jogi procedúra és nyomásgyakorlás eredményeképpen három év után a gyerekek ismét hazakerültek, Marika ismét anyuka lett. A láthatásokra, ajándékba vitt babák végre felkerültek az otthoni polcra.

/A történetben szereplő szülők és gyermekek neveit megváltoztattuk./

   

Címkék: gyermekvédelem gyermekjog roma gyerekek gyermekkiemelés roma jogvédelem Boros Ilona

11 komment

2016.07.12. 16:37 kardostamas

Kábítószerügyi Tanács – tájékoztatás rohamtempóban

8070719494_8d15a8c5d4_b.jpg

Tervezetek a fiatalkorúak ellátásra, újabb ígéretek a pályázati kiírásokra, az alig fél éves szabálysértési törvénymódosítás előirányzott módosítása és a rendőrségi prevenció kivételezett helyzetének visszavonása – csak néhány pont a Kábítószerügyi Tanács június végi üléséről, melyen élénk viták folytak az állami szervek és a civilek között.

Címkék: kábítószer tanács prevenció civil szervezetek ártalomcsökkentés emmi

Szólj hozzá!

2016.07.07. 13:09 kardostamas

Gazzal lövik magukat a Ligetvédők?

ligetvsmarihuana.jpg

A Fidesz tegnap sajtóközleményt adott ki, melyben a párt egy rendőri szemlére hivatkozva a következő dilemmát veti fel: „Felmerül a kérdés, hogy az aktivisták – emberek jóhiszeműségét kihasználva – valójában nem is a környezetért aggódnak, hanem egy drogtanyáért.„

A Ligetvédők kommunikációjából, de legkésőbb a tegnapi demonstráción elhangzottakból a Fidesz számára is világossá válhatott, hogy az aggodalom nem a volt Kertem területére korlátozódik, hanem a teljes Városligetre irányul, hiszen a tervezett beruházások annak egészét érintik. De térjünk vissza egy pillanatra a rendőri szemlére, ami alapján a Fidesz „drogtanyának” nyilvánította a volt Kertem helyszínét, ahonnan tegnap kivezették az aktivistákat. Ehhez nézzük meg a police.hu említett akcióról beszámoló cikkét.

Címkék: drog rendőrség biztonsági őr ligetvédők

28 komment

2016.06.14. 14:22 TASZ

Hogyan segíts egy "pszichiatriai beteget" úgy, hogy még hálás is legyen érte?

petri.jpg

Képzeld csak el.

Egy nap kicsúszik a lábad alól a talaj. Elhagy a párod, kirúgnak a munkahelyedről, és megindulsz a lejtőn.

Inni kezdesz, és elhanyagolod magad. Pár nappal később másnaposan ébredsz az utcakövön.

Két lehetőség közül választhatsz.

Kihívják a mentőt, és bevisznek a János kórházba, ahol gyógyszeres kezelést kapsz a zárt osztályon, majd gondnokság alá helyeznek.

Vagy minden hivatalos ügyintézés nélkül odaül melléd valaki a kőre, és azt mondja: „Szia, nekem az a dolgom, hogy segítsek neked. Nem fogom megmondani, mire van szükséged, és nem fogok prédikálni sem, hogy hagyd abba az ivást. És nem megyünk hivatalba sem. Csak figyelek rád, és segítek abban, amit kérsz tőlem.

Melyiket választanád?

Címkék: fogyatékosság gondnokság Petri Gábor

1 komment

2016.06.13. 13:33 verdestamas

Nyílt levél sérült gyermekek szüleihez

tegye_l_fel_mindent_1_lapra.jpg

Ha fogyatékos a fiad vagy a lányod, gyakran irgalmatlan nehéz lehet az életed. 

Talán még mindig azt kérdezgeted magadtól, hogy miért éppen a te gyermeked sérült meg. De biztosan eleged van a szánakozó pillantásokból és a lesütött szemekből.

Torkig lehetsz az iskolákkal és óvodákkal, ahová nem veszik fel, vagy délben már haza kell vinned. A nappali intézménnyel, ahol hetente kétszer elfelejtenek inni adni neki. Fájóan sokat szenvedsz attól, hogy egyre szegényebb vagy, mert minden szolgáltatást magadnak kell megvásárolnod. 

De ez mind nem elég. Mert egy sima ügyintézés is tortúrává tud változni. Csak bemész az okmányirodába, és kérsz a lányodnak egy új személyit.

Az ügyintéző pedig rád néz, és kijelenti: “Anyuka, amíg nem helyezi gondnokság alá, semmit nem tehetek. Tessék már ezt elintézni.”

Nem érdekli, hogy be kell perelned akit a legjobban szeretsz.

A legtöbb dologra, ami téged nyomaszt, nem tudunk megoldást kínálni.

De ebben talán segíthetünk.

Címkék: ombudsman nyílt levél fogyatékosügy gondokság

11 komment

2016.06.11. 12:20 TASZ

Kommunistázni szabad, fasisztázni tilos?

3992988737_bebac07fb4_z.jpg

  • Ügyfelünk 200-250 fa kivágását szerette volna megakadályozni falujában.
  • Amikor a hatóságok távozásra szólították fel, a polgármestert és jegyzőjét fasisztának és kommunistának nevezte.
  • Becsületsértés miatt eljárás indult ellene.
  • A bíróság meglepő ítéletet hozott: a fasisztázás miatt elmarasztalta ügyfelünket, a kommunistázásban viszont nem talált kivetnivalót.
  • A Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordultunk, hogy eldöntsenek egy régi vitát: az emberi méltóság védelme és a szólásszabadság nem először került konfliktusba munkánk során.

Címkék: alkotmánybíróság szólásszabadság becsületsértés közhatalom kúria

35 komment

2016.06.10. 11:32 TASZ

Századvég akták III. Piszkos üzlet: közmédiás hirdetésért cserébe „félrenéz” a kormány

6355351769_766503f534_z.jpg

Úgy tűnik, 2013-ban mindkét fél számára előnyös, ám de nem túl etikus üzletet kötött a kormány a Századvég egyik tanulmánya alapján. Ebből kiindulva, ha valaki jóban van a kormánnyal, nem teljesíti a szerződéses kötelezettségét, megúszhatja a szerződésbontást, ha milliárdokért köt le hirdetést a közmédiában.

Címkék: sajtó pályázat korrupció századvég tasz

2 komment · 2 trackback

2016.06.09. 14:55 TASZ

Századvég-akták II. - Tartottak az internetcenzúra bevezetésétől, de azért megcsinálták

macbook-keyboard-macro.jpg

Az internetcenzúra bevezetését nem övezte különösebb társadalmi vita, annak kiterjesztése kapcsán pedig már szakmai vita sem igazán alakult ki. Sőt, talán sokan még mindig nem tudják, hogy a hazai internetszolgáltatók blokkolni kötelesek a KEHTA adatbázisban szereplő weboldalakat.

Címkék: internet cenzúra pályázat századvég nav

13 komment · 1 trackback