Ha van ott egy műtőasztal meg egy olló, akkor legyen mellette egy plüssmaci is

Ha van ott egy műtőasztal meg egy olló, akkor legyen mellette egy plüssmaci is

screen_shot_2017-12-12_at_14_09_26.png

A gyerekek tudják a legjobban, hogy ők milyen orvoshoz szeretnek járni. Ők azok, akik megnyugszanak, ha a szüleik mellettük lehetnek az orvosnál, de szeretnék, ha nem csak anyunak és apunak mondanák el, hogy mi a bajuk. Ők azok, akik utálják, ha lenyomják a nyelvüket kanállal, amikor megvizsgálják a torkukat, de ha tudják, hogy ezt azért csinálják, hogy meggyógyítsák őket, akkor maguktól is nagyra nyitják a szájukat.  Szerintük ha van ott egy műtőasztal, meg van egy olló, akkor legyen mellette egy plüssmaci is. Három gyereket kérdeztünk arról, milyen a jó gyerekorvos.

Diszkriminálta a romákat a tiszavasvári önkormányzat

Diszkriminálta a romákat a tiszavasvári önkormányzat

screen_shot_2017-12-11_at_15_58_02.png

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 8-án kihirdetett jogerős ítélete szerint Tiszavasvári jobbikos önkormányzata megsértette a helyi romák emberi méltóságát, amikor 2016-ban lepaktált a Becsület Légiójával és támogatta, hogy telepbejárásokkal zaklassák az ott lakókat.

A bíróságok szerint sem szabad pénzt kérni a közérdekű adatokért

A bíróságok szerint sem szabad pénzt kérni a közérdekű adatokért

13240002_10156882262925234_5846056751550255674_n.jpg

Egy 2015-ös törvénymódosítás óta a közérdekű adatok kiadására fordított munkaerő árát is elkérhetik az adatkezezelők. Legutóbb két héte döntött úgy a bíróság egyik ügyünkben, hogy a közérdekű adatok kiadásáért nem kérhető költségtérítés. Ez már nem az első ilyen döntés, . a magyar bíróságok egyre gyakrabban  szabnak annak gátat, hogy az átláthatóságot költségtérítéssel nehezítsék. Három ügyünkön keresztül mutatjuk be, hogy miért nagyon fontos az, hogy a közérdekű adatokhoz ingyen jussanak hozzá az újságírók,és rajtuk keresztül a tágabb nyilvánosság.

Gyerekbarát kórházak: erre a négy dologra van mindenképpen szükség egy kórházban

Gyerekbarát kórházak: erre a négy dologra van mindenképpen szükség egy kórházban

baby-2577550_1280.jpg

Évek óta tartó Gyerekkel vagyok kampányunkban azért dolgozunk, hogy a kórházba kerülő gyermekek minél inkább gyerek- és szülőbarát környezetben gyógyulhassanak. Az összes magyarországi gyerek-fekvőbetegellátó intézményt értékeltük, hogy szerintünk mennyire gyerekbarát az ellátás bennük. Na de mitől gyerekbarát egy kórház?

Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

money-laundering-1952737_640.jpg

Kiskartali István egy augusztusi hajnalban írt meglehetősen erős bírálatot a faluja polgármesteréről a saját Facebook oldalára. A polgármester ezért feljelentette őt a rendőrségen, ahol meg is indították a nyomozást becsületsértés ügyében. Közbelépésünknek köszönhetően a jászberényi ügyészség megszüntette a büntetőeljárást. Megerősítették, hogy amit ügyfelünk tett, az nem bűncselekmény, hanem a szólásszabadság gyakorlása.

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

5142570752_988f3fcf76_z.jpg

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

screen_shot_2017-11-26_at_14_20_29.png

Augusztusban történt, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgárává fogadta Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Ezellen akkor sokan, sokféle módon tiltakoztak: tanszékek és oktatók tettek közzé közleményeket és sokan magánszemélyként is megfogalmazták a véleményüket. Így tett az ügyfelünk, Barna Eszter is, aki az egyetem szociológia szakos hallgatója. Esztert emiatt az egyetem letiltotta a Facebook üzenőfaláról.

Eszter azt írta a Debreceni Egyetem Facebook falára, hogy

Nem adom hozzá a nevem..

Ennek lett az az eredménye, hogy megtiltottak számára - és más hasonlóan kritikus felhasználó számára - minden további kommentelést. Az egyetem egyébként a pontozásos értékelést is leállította a Facebookon, mert a Putyin díszpolgárrá avatásáról szóló híreket követően több ezren pontozták le az egyetemet. Tehát az egyetem mindent megtett, hogy Eszter vagy mások ne tudjanak nyilvánosan kiritikát megfogalmazni a döntéssel szemben.

duhosharcos_gomb.png

Csakhogy egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleményére való tekintettel. Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. Ebben az ügyben ez történt. Az EBH nyilatkozattételtre hívta fel a Debreceni Egyetemet az ügyben. A döntésről mindenképpen beszámolunk majd.

Szabó Attila

Hasznos tippek azoknak, akiknek gondot okoz egy hivatalos dokumentum aláírása

Hasznos tippek azoknak, akiknek gondot okoz egy hivatalos dokumentum aláírása

business-signature-contract-document-deal-1_1.jpg

Előfordult már veled, hogy az aláírásaid különböztek egymástól? Kerültél már olyan furcsa helyzetbe, hogy a banki ügyintéző szóvá tette, hogy nem ugyanolyan az aláírásod, mint az évekkel korábbi? Eszedbe jutott már valaha, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem tudják mozgatni a karjukat, vagy fizikailag nem tudják aláírni a szükséges papírokat? Ez a bejegyzés tippeket és tanácsokat ad azoknak, akiknek nehezen vagy egyáltalán nem megy az ügyintézés.

Életünk során számos alkalommal aláírással kell kifejeznünk az akaratunkat, egyetértésünket, véleményünket. Az aláírás igazolja, hogy megértettük a szöveget és azt saját elhatározásunk alapján, tehát nem külső nyomásra írtuk alá, legyen szó szerződésről, végrendeletről, számláról. Problémát jelent azonban, hogy vannak, akik nem tudják így kifejezni az akaratukat, egy pár hete írta meg például az Abcúg Csaba történetét:

Kiss Csaba vagyok teológiai és informatikai végzettségem van. Agyvérzéssel születettem, ebből kifolyólag nem tudok járni, sem a kezemet rendeltetésszerűen használni. Ezenkívül erősen beszédhibás vagyok. Ennek ellenére önállóan élek, Budapesten egy kis lakásban. Egyedül bevásárolok, és intézem az ügyeimet.

Vagyis intézném, de sokszor méltatlan helyzetekbe kerülök a fizikai hátrányaimból kifolyólag. Ha el kell mennem egy hivatalba, vagy bankba, és el szeretnék intézni valamit, máris akadályba ütközöm, mert fizikailag nem tudom megfogni a tollat, hogy aláírjak. Nekem van egy kézírásos pecsétem, amely közjegyző által hitelesítve van, de ezt a jelenlegi törvények értelmében nem kötelező elfogadni. Magyarul rá  vagyok utalva az adott ügyintéző jóindulatára. Nekem makacs természetem van. Általában meg tudom értetni, hogy azzal a szándékkal vagyok ott, hogy az adott ügyet elintézzem.


A jog már régen felismerte, hogy az aláírás lényege valójában az, hogy igazolja a nyilatkozó akaratát: az számít tehát, hogy jognyilatkozatot tudjunk tenni és nem annak formája. A hazai jogi szabályozásról itt olvashatsz bővebben. 

Azonban akik nem tudnak aláírni, azok ma Magyarországon nem tudnak önállóan írásbeli jognyilatkozatot tenni. Vannak, akiket – emiatt – szélsőséges esetben még gondnokság alá is helyeznek, holott a belátási képességük nem, csak a fizikai képességük hiányzik.

Van egy másik hátránya ennek helyzetnek. Ha a mindennapi életben sokszor azt az üzenetet kapom a többségi társadalomtól, hogy engem kevesebb jog illet meg, ráadásul ez még úgy van tálalva, mintha ez a mi érdekünkben és biztonságunk miatt történik, akkor ez szükség képen vissza fog csapni. Megtanulom, hogy nekem nem kell felelősséget vállalni, és hogy érdemben nem szólhatok bele az engem érintő ügyekben. Az személyiségtorzuláshoz vezet, ha nem tanulok meg felelős, és önálló életet élni.

A sikertelen vagy soha véget nem érő ügyintézés helyett összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek minden fogyatékossággal élő embernek segíthetnek:

0. A legfontosabb: amit lehet, online intézzünk

Kerüljük a személyes ügyintézést. Amint lehet, készítsük el az ügyfélkapus hozzáférésünket. Ehhez csupán egyszer kell elmennünk az okmányirodába, aztán soha többet. Ha ez megvan, nagyon-nagyon figyeljünk rá, hogy a jelszót mindig megújítsuk, mert ha nem, mehetünk újra.

Ha el kell menni a hivatalba, az alábbi dolgokra figyeljünk:

 

1. Készüljünk fel

Ha ügyintézünk, olvassuk el indulás előtt a vonatkozó szabályokat, és kérdezzük meg egy hasonló helyzetben lévő ismerősünket, milyen tapasztalatai vannak. Az ügyintézők általában nem ismerik a fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó speciális eljárási szabályokat, ezért lehetséges, hogy segítenünk kell nekik. Ezt tegyük udvariasan és határozottan, és ha ő azt állítja, hogy nem lehet megoldani az ügyet, de mi biztosak vagyunk az igazunkban, ne hagyjuk magunkat, hanem keressünk egy másik ügyintézőt. Gyakori probléma, hogy az ügyintézők elbizonytalanodnak, nem tudják mit kell tenniük, ezért félve a következményektől, hajlamosak továbbítani az ügyet egy felettesnek, aki ugyanezt teszi, és a sornak nincs vége.

2. Egyeztessünk előre időpontot

Csökkentsük az ügyintéző idegességét ha lehetséges azzal is, hogy előre egyeztetünk egy időpontot, és elmondjuk, miért megyünk. Ez lehetővé teszi, hogy felkészüljön, ne ijedjen meg az új helyzettől. Ennél is fontosabb, hogy mivel már számít ránk, kicsit a szövetségesünkké is tettük, és sokkal nagyobb eséllyel számíthatunk a jóindulatára.

3. Beszéljünk keveset

Minél kevesebbet tud az ügyintéző, annál kevesebb oka lesz megijedni és akadályozni az ügy intézését. Ezért szorítkozzunk a szükséges információk közlésére, és egy szóval se mondjunk többet, mint ami szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy ne legyünk kedvesek vagy ne beszélgessünk vele, de az üggyel kapcsolatban szorítkozzunk a minimumra.

4. Határozottan és őszintén kommunikáljunk

A hivatalban – mint a kórházban – sok a frusztráció és az idegesség. Ezért sorsdöntő, hogyan kommunikálunk. Soha ne hagyd feldühíteni magad, és te se dühítsd fel őket!

Két dologra kell figyelni:

  • Fejezd ki az érzelmeidet,
  • és egyértelműen mondd el, mit tehet érted.

5. Ne adjuk fel

Az ügyintézők néha azt mondják, ezt vagy azt nem lehet elintézni. Ha biztosak vagyunk az igazunkban, ne adjuk fel. Húzzunk egy újabb sorszámot egy másik ügyintézőhöz.

Szegi Péter

 

Bizonytalan mennyiség teszi a drogdílert

Bizonytalan mennyiség teszi a drogdílert

drugs-cocaine-user-addiction-narcotic-illegal.jpg

Ha egy ismerősöd kannabiszt vagy amfetamint vásárol, nagyjából tudhatja, hogy mekkora mennyiségig minősül fogyasztónak, és mennyi felett számíthat terjesztőnek. A dizájnerdrogok esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság: egyik nap szabálysértőként, a következőn viszont kereskedőként is kezelhet a törvény. Az Alkotmánybíróság szerint ez így teljesen rendben van.