Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (8) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkohol (6) alkotmány (14) alkotmánybíróság (19) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (35) bíróság (24) család (5) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (32) dizájner drog (6) drog (50) drogpolitika (29) drogstratégia (6) egészségügy (9) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (17) fogyatékosság (58) fogyatékosügy (5) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (13) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (11) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) HIV (5) hiv (5) HIV-prevenció (5) hiv/aids (24) információszabadság (26) intézet (7) intézménytelenítés (13) iskola (6) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (41) kampány (5) kannabisz (12) kitagolás (10) kórház (14) kórházi fertőzés (5) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) kutatás (5) legalizáció (8) lelkiismereti szabadság (6) levélküldés (5) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (10) mráz attila (11) népszavazás (7) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (9) önrendelkezés (6) parlament (8) per (15) polgári engedetlenség (5) polgári törvénykönyv (7) prevenció (19) rasszizmus (16) rendőrség (34) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (8) szavazás (9) szólásszabadság (34) tasz (30) TASZ (16) taszfilm (5) törvény (9) tüntetés (7) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (56) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Jogvédelem tudatos polgároknak

2017.01.04. 11:11 TASZ

Itt az új év, megszüntetik a háttérintézményeket – és ez óriási baj

 

bureaucracy-files-tax-consultant-fig-funny-office-6_1.jpg

Régóta ígérgette, és most tényleg meglépte a Kormány a minisztériumok alá rendelt intézmények bezárását / beolvasztását. Miért tette ezt? És miért akkora probléma ez? Mit csináltak eddig ezek a hivatalok, és mi lesz a feladataikkal az átalakítás után? Elmagyarázzuk.

  • Döntésképtelen szervek, függetlenségét vesztő döntéshozatal, akadozó feladatellátás: ez várható, nem fog működni az új rendszer
  • Talán meglepő, de most még csak nem is az a legnagyobb gond, hogy megvágták a büdzsét és szélnek eresztik a dolgozókat
  • A politikai döntések és a rutinfeladatok, hatósági ügyek szétválasztása megszűnt
  • Eddig is kérdéses volt, hogy mennyire függetlenek a hatóságok, de mostantól a maradék függetlenség is elvész
  • Az összevont szerveken belül ellentétes érdekű szervezeti egységek lesznek, ez így biztosan nem fog működni

Döntésképtelen szervek, függetlenségét vesztő döntéshozatal

Nagyjából tíz évig működött Magyarországon az a rendszer, ami a minisztériumok és a központi hivatalok szétválasztására épült. A minisztérium alapvető feladata a kormányzati döntések előkészítése. Ha a kormány választott a szakmailag egyaránt elfogadható döntési alternatívák közül, akkor a minisztérium dolgozza ki a jogi hátteret, azaz a törvényt, a rendeletet. A központi hivatal rendeletetése ezzel szemben a rutinszerűen ismétlődő, politikai döntést nem, viszont szakértelmet nagyon is igénylő feladatok végzése. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet feladata például az Állami Egészségügyi Tartalék fenntartása, az egészségügyi készletekkel történő gazdálkodás. Most, hogy a központi hivatalokat betették a minisztériumokba, a két funkció, a politikai és a szakmai összekeveredik. Ebből nagy baj lesz.

 

Miért olyan nagy baj, hogy a miniszter által irányított szerv elveszti az önállóságát?

Alapvetően három okból. Az első veszély, hogy a hatósági döntéseket irányíthatják. Mi az, ami leginkább árt a hatósági döntések jogszerűségének és függetlenségének? Természetesen a politika. Ha a döntéshozatal maga konkrétan bekerül a minisztériumba, a függetlenség látszata is elvész. Innentől kezdve lényegében nem lesz akadálya annak, hogy a politikai ellenséget bírságolják, a havernak, a politikailag kiemelt projektnek adjanak engedélyt.

A második veszély, hogy elvész a szakmai kontroll. Eddig például az örökségvédelmi hatóság meg tudta akadályozni a műemléket tönkretevő építkezés engedélyezését. A minisztériumokba olvasztással a formális lehetőség is elveszik a független döntéshozatalra, a politika szempontjain kívül más szempontok érvényesítésére.

A harmadik veszély, hogy a szervek beolvasztásával össze is keverednek a feladatok. Gondoljunk csak bele, például hogy fog tudni fellépni a kórházzal szemben a betegjogi képviselő, ha ugyanabban a minisztériumban van, ami az utóbbi időben mást sem tesz, mint hogy azt szajkózza: „minden rendben az egészségügyben”?

Mire jó mindez a kormánynak és mik a várható következmények?

Olyan óriási intézmények jönnek létre, amik egyszerűen nem kontrollálhatók: nincs az a vezető, aki egy több ezer fős szervet menedzselni tudna, foglalkozni tudna a szervezeti, szakmai kérdésekkel, mindenkor tisztában lenne azzal, hogy kinek mi a dolga. Az új rendszer tehát hatékonyabb nem lesz, a korrekt döntéshozatalt végleg lehetetlenné teszi, emellett gyakorlatilag megbénítja a közigazgatás működését. Az átalakítás közigazgatási, szakpolitikai érvekkel nem támasztható alá, az egyetlen ok a totális politikai hatalomátvétel lehet. A közigazgatás eddig is sok esetben áll és felfelé néz, várva a politikai utasítást. Egy ilyen rendszerben soha senki nem fog merni lépni, amíg a miniszter rá nem bólint.

Hogy mi marad ezután a gőzhenger után, azt megtippelni sem merjük. Az viszont már most látszik, hogy jogvédő szervezetként 2017-ben emiatt is több dolgunk lesz, mint valaha.

Ha a háttérintézmények beolvasztásával kapcsolatos részletes elemzésünkre vagy kíváncsi, kattints a honlapunkra.

Asbóth Márton

 

 

 

Megosztás:

Címkék: politika függetlenség közigazgatás intézmények döntéshozatal minisztériumok

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ataszjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr3412095955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pedigré 2017.01.04. 15:35:16

Ez nem gőzhenger, hanem hóeke.Messzemenően igaza van az írónak. Zagyvalékból moslék lesz nem pedig ehető étel.

Willkommenskultur 2017.01.05. 00:55:21

Nyilván most már biztos összeomlik az állam, ha már 6 éve nem bír lerohadni.

Csak az a kérdés nektek, akiket senki se választott v. kérdezett, ehhez mégis mi közötök?

ogli dzsí 2017.01.05. 00:58:12

'Az átalakítás közigazgatási, szakpolitikai érvekkel nem támasztható alá, az egyetlen ok a totális politikai hatalomátvétel lehet. A közigazgatás eddig is sok esetben áll és felfelé néz, várva a politikai utasítást.'

szeretem ezt at álnaiv hazudozást

1. a közig sima végrehajtó szerv azt teszi amit parancsolnak a hatályos Alaptv., a korábbbi Alkotmány és kb. minden demokratikus ország alkotmánya szerint

2. tehát a HATALOMÁTVÉTEL eleve hazudozás, mert ami már megvan azt nem lehet átvenni

Szakyster 2017.01.05. 07:30:34

@ogli dzsí: "azt teszi amit parancsolnak" - ez nem teljesen igaz. Azt teszi, ami a törvényben le van írva. Tehát (eddig) simán mondhatta akár egy miniszternek is, hogy bocsi, ezt nem tesszük meg, mert törvénytelen. Na, mostatnól ilyen nem lesz.

Lucifer Morningstar 2017.01.05. 07:58:36

Mint minden esetben, most is a káosz kíséri a fidesz útját.
Megszűnő intézménynél vezetők elmenekültek, aki tehette elmenekült. Maradt a döntést nem hozható dolgózói réteg.
A beolvadás helyén az egy éves átfutási periódus ellenére ez a hét volt az, amikor a vezetők szembesültek az alájuk kerülő területek működésével. Lövésük nem volt arról, hogy akiket kapnak azok mit csinálnak, mi a feladatuk, milyen mennyiségű munkát végeznek, milyen mennyiségű irattal kell szembenézniük.
fidesz okos akart lenni, ismét szart alkottak, jön minden területen a káosz.

Kakimaki0123456789 2017.01.05. 09:57:02

Venezuelát is tönkre tudta tenni egy impotens populista idióta egy évtized alatt. A legnagyobb olajtartalék felett csücsülö országban ma már az élelmiszerekért harcolnak, az állam gyakorlatilag összeomlott.
Na ez orbáncnak is sikerülni fog.

konrada 2017.01.05. 10:24:43

Van rajta sapka, nincs rajta sapka esete.

Eddig a blogketrecben tucatjával jelentek meg azok a beírások, mely szerint túl sok az állami aktatologató a sok lépcső miatt. (És ebben igazuk van.)

...most meg az a baj, hogy kevesebb lesz, mert kivesznek lépcsőket.

...és lehet, ebben is igazuk van.
...csak persze jó lenne, ha következetesek lennének, mert így ki a fene hisz el nekik valamit is???

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.05. 10:53:24

@konrada:

Olyan intézményeket olvasztanak be/szüntetnek meg amivel soha nem találkozol a bürokráciában, mert tök más a feladatuk. Én hallottam több helyről, hogy nem csak a vezetői réteg lépett/lép le, hanem a tapasztalt alkalmazottak is, bár eddig is pár havonta volt vezetőváltás, mert többet nem bírtak ki.

konrada 2017.01.05. 11:51:59

@noblesseoblige:
A bürokrácia nem feltétlenül csak a lakosság-államigazgatás kapcsolatában létezik, érvényes a cégek (állami-magán) és az államigazgatás kapcsolatára is, de az egyéb szakterületekre is - ahol közbenső lépcsőként voltak beépítve.
...mert persze a benne dolgozó szakemberek munkájára szükség lehet, de hogy miért kéne fenntartani hozzájuk külön elnökséget, és egyéb azt üzemeltető osztályokat (hr, jog, pénzügyi, üzemeltetés, stb..) a maguk osztályvezetőivel, titkárnőivel, ez sok esetben kérdéses volt...

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.01.05. 12:03:23

@konrada:

Ebben igazad van, de talán ez a fajta önállóság az, ami megadta azokat a kereteket, hogy a törvény szellemében autonóm egységek legyenek és ne egy másik szervbe olvasztva annak markában működjenek. Nem mintha nagy véleményem lenne róluk, de például ott a műemlékvédelem. Már az utóbbi években sem vitték túlzásba az épített örökség védelmét, most aztán kíváncsi leszek mikor akadályoznak meg mondjuk egy bontást, ami egy állami vagy haveri beruházás útjában áll.

konrada 2017.01.05. 12:15:18

@noblesseoblige:
Reméljük, hogy a jó szakembereket csak megtartják, mert talán tudják, hogy a káder nem jó semmire. (tudom, naív vágy.)
...de pont ez az utóbbi tény biztosította azt, hogy ezek hivatalok ne működjenek valódi autonomiaként - a sok ejtőernyős tudja, kinek kell megfelelni - így ennél kevésbé érdemi munkát már nem nagyon lehet végezni majd akkor se, ha nincs a közbenső hivatal...

Larry Silverstein 2017.01.05. 12:31:31

@noblesseoblige: faszság

nincs semmilyen önállóság a közigben

habverés, kamu

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu