Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (8) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkohol (6) alkotmány (14) alkotmánybíróság (19) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (35) bíróság (24) család (5) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (32) dizájner drog (6) drog (50) drogpolitika (29) drogstratégia (6) egészségügy (9) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (17) fogyatékosság (58) fogyatékosügy (5) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (13) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (11) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) HIV (5) hiv (5) HIV-prevenció (5) hiv/aids (24) információszabadság (26) intézet (7) intézménytelenítés (13) iskola (6) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (41) kampány (5) kannabisz (12) kitagolás (10) kórház (14) kórházi fertőzés (5) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) kutatás (5) legalizáció (8) lelkiismereti szabadság (6) levélküldés (5) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (10) mráz attila (11) népszavazás (7) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (9) önrendelkezés (6) parlament (8) per (15) polgári engedetlenség (5) polgári törvénykönyv (7) prevenció (19) rasszizmus (16) rendőrség (34) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (8) szavazás (9) szólásszabadság (34) tasz (30) TASZ (16) taszfilm (5) törvény (9) tüntetés (7) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (56) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Jogvédelem tudatos polgároknak

2016.12.20. 15:05 Boros Ilona

Aki szegény, az annyit is ér!

5371990429_5f41ce6881_b.jpg

Évek óta jól követhető az az országos szintű szegényellenes szociálpolitika, melynek következményeként ma Magyarországon egyre mélyebb a szegénység, egyre szélesebbre nyílik az olló, és egyre súlyosabb a társadalmi leszakadás. A leszakadás okai messze túlmutatnak a gazdasági világválság szomorú következményein, ebben a kormányzat és egyes helyi önkormányzatok is aktívan is szerepet vállalnak szegényellenes intézkedéseikkel.

2015-ben átalakították az ellátási rendszert, a legtöbb szociális támogatást már nem a központi, hanem a helyi önkormányzati költségvetést terheli. Tehát csak az az önkormányzat biztosít ilyen támogatást, amelyiknek kedve és pénztárcája megengedi.

A helyi önkormányzatok ezzel persze rendeletalkotásra is kaptak felhatalmazást, amivel rögtön többen vissza is éltek: a törvényes céljukkal ellentétesen, diszkriminatív módon kezdték el megszabni a szociális ellátások feltételeit (pl. Miskolc, Sáta, Tiszavasvári). Ezek a rendeletek pontosan azokat zárják ki a támogatandók köréből, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A legnyomorultabb - jellemzően szegregátumi - körülmények között élők szociális ellátásból kizárására például remek trükk a rendezett lakókörülmények megkövetelése.

Ilyen felhatalmazást adott a szegényellenes hatalom a „közösségi együttélési szabályok” megalkotására is az önkormányzatoknak, aminek nyilvánvaló alkotmányellenessége miatt mi is, az ombudsman is, és a Kúria is az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Az Alaptörvény új emberképe”

Erre hozta az Alkotmánybíróság azt a rémisztő határozatát, amely szerint az önkormányzatoknak az Alaptörvény negyedik módosítása szélesre tárta a jogalkotási jogkörét, ugyanis ez van 

összhangban az Alaptörvény emberképével. Az Alkotmánybíróság már a korábbi határozataiban megállapította, hogy az Alaptörvény emberképe nem az elszigetelt egyéné, hanem a társadalomban élő felelős személyiségé.”

Azóta sem értjük, mit jelent az új emberkép és miért ad lehetőséget az új emberkép az önkormányzatoknak bármilyen, önkényes helyi rendelet meghozatalára. Az viszont már most látszik, hogy a jogértelmezési fordulathoz hozzátartozik az is, hogy az Alaptörvény

a szociális biztonsághoz való jog biztosítása helyett úgy fogalmaz, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Mindezekből az következik, hogy a jogalkotó viszonylag nagy szabadságot élvez annak eldöntésében, hogy adott esetben milyen szociális ellátási forma biztosítását tartja indokoltnak.”

A magyar alkotmányosságban eddig alapvető elv volt, hogy az állam elkötelezett a szociális biztonság megteremtése mellett, de úgy tűnik, az „Alaptörvény emberképe” mást kíván. Olyan helyi rendeletek megalkotását engedi, melyben nyíltan ellenőrizheti a kérelmezők életmódját, rendezett lakókörnyezetüket, vagy akár a kerítés „utcaképbe illő” esztétikáját is a települési polgármester.

Ez tehát az a szegényellenes politikai irány, amerre öles léptekkel elindultunk: visszafele, a jó kétszáz évvel ezelőtti szegénypolitika irányába. A szegény családok csak akkor kaphatnak esetleg, az önkormányzatuk jóindulata esetén egy kis alamizsnát, ha jól viselkednek, tisztes életmódot folytatnak, és a polgármesternek tetsző színűre festik a kerítésüket.

A legnagyobb baj, hogy ezzel a helyi hatalom felhatalmazza magát arra, hogy a szegényebb, már így is másodrendű állampolgárnak tartott lakosai alsóneműjébe is belenézhessen, hiszen ellenőrizni gondolja az „életmódjukat” – akármit jelentsen is ez -, a wc-jük tisztaságát, a ruháik vasaltságát. Azaz súlyosan sérti az állampolgárok magánszférához, magánlakásuk sérthetetlenségéhez való jogát.

Visszatérés a középkori segélyezési elvhez, az érdemes-érdemtelen szegények megkülönböztetéséhez

A szociálpolitika történetében a középkori szegénygondozás valahol ott kezdődik, mikor az angol jótékonykodó hölgyek, a „baráti látogatók” elkezdtek alamizsnával megsegíteni egy-két, általuk kiválasztott „érdemes” avagy „tisztes” szegény családot. Ennek a kezdeti segélyezési elképzelésnek volt alapja az „érdemes – érdemtelen” szegények megkülönböztetése.

Ugyan a 19. században sikerült továbblépni ennél a kezdeti elképzelésnél, és aztán a 20. században megjelent és megerősödött a szolidaritás alapján, feltétel nélkül a rászorulóknak járó, univerzális támogatások rendszere, de a mai Magyarországon visszatérni látszik a többszáz évvel ezelőtti feudális elképzelés a kiszolgáltatott társadalmi csoportok erkölcsi minősítgetésével és ellenőrzésének természetessé válásával.

„A jó szegények képe az elvárásokból körvonalazódik. A rossz szegényeké meg a helyzetükből. A jó szegény ruhája kopott, szegényes, de tiszta. Nem hord divatos holmikat, olcsót se, sem ő, sem a gyereke. Megvarr, megfoltoz mindent, láthatóan megbecsüli a ruháit, cipőit.

A rossz szegény olcsó kínai ruhákat vesz, divatos feliratú pólóba, színes dzsekibe öltözik, és így akarja öltöztetni a gyerekét is. Ami elszakad, nem varrja meg. Nem alakítja át az adományba kapott ötvenéves dzsörzé zakót gyerekkabáttá. Válogat abban, ami másnak már nem kell, ahelyett, hogy megköszönné, amit kap.

A jó szegény szemlesütve jár, tudomásul veszi, hogy ő szegény, nem akar mást, nem szól vissza. A gyerekét is erre neveli, a szemlesütésre. A jó szegény alázatos, csendes. Elfogadja, amit kap, de sosem kér, hang nélkül elviseli az igazságtalanságot is. A jó szegény tudja, hol a helye. Tudja, hogy ő a hibás azért, mert szegény. Megértette, hogy oda született, és ebből nem lehet kitörni.

A rossz szegény nem fogadja el a helyzetét. Kiabál, ha úgy érzi, igazságtalanság történik vele. A rossz szegény jobbat akar a gyerekének. A rossz szegény azt mutatja, hogy nem szegény. A gyereke nem úgy viselkedik, mint akinek nincs semmije. Telefonja van. És olcsó kólát is iszik, amit ugye egy rendes szegény sosem. Mert az csak vizet iszik..”

L.Ritók Nóra a jó és a rossz szegényekről

A mai magyar közgondolkodásban erősen él a jó és a rossz szegények képe, és ez a merev, nagyon káros előítélet sajnos meghatározza a szociálpolitikától az oktatáson át a munka világáig a társadalmi együttélés minden szféráját. Meg kell állni ezen a lejtőn, mert nincsenek rossz szegények, de szegények egyre többen!

A szegényellenes rendeletekről írt jogi elemzésünkért kattints honlapunkra

Boros Ilona

 

Megosztás:

Címkék: önkormányzat alkotmánybíróság diszkrimináció szegénység rendelet szociálpolitika

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ataszjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr3612062825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kvadrillio 2016.12.20. 19:47:19

hmmm....akkor én is mondok egy poént, EDDIG ÚGY TUDTAM VOLT NÉPSZABADSÁG, VAN NÉPSZABADSÁG ÉS VOLT HOLOKAUSZT, MÁRA RÁJÖTTEM NINCS NÉPSZABADSÁG ÉS NEM VOLT HOLOKAUSZT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jahhh.....változik a világ, kapitalizmus van...és változik az ember nézete is ! :O)

b1 blogba ment vóna...

dunántúli gyerek 2016.12.20. 20:07:01

szerintem ez a kormány csak annyiban szegényellenes hogy minden szegényt is meggazdagított

és rá is szavazott minden szegény és középosztálybeli

nonolet 2016.12.20. 20:21:45

Aki mindig csak mások adójából, adományából próbál élni arra van magyar szó, nos ő az: élősködő, követelőző.
Aki nem érdemli meg a segítséget....

Ellenben aki maga is próbál tenni a szegénysége ellen, nos az a "jó szegény" és megérdemli a társadalom támogatását.

Ilyen egyszerű ez.

na4 2016.12.20. 20:32:54

Vég nélkül megy ez a rinyálás, meg kunyerálás. Nem kunyerálni kell, hanem elmenni dolgozni.

"A munka megvéd a három legfőbb rossztól:

- az unalomtól,
- a bűntől
- a szegénységtől"

Voltaire - Candide

kvadrillio 2016.12.20. 20:53:19

a rendszerváltoztatáskor 1,5 - 2 millió álláshely szűnt meg. TSZ-ek, gyárak, vállalatok sokaságÁT ZÁRTÁK BE, JÁTSZOTTÁK ÁT A KAPITALISTA MULTIKNAK. Biztos bevételüket, megélhetésüket veszítették el milliók.Azóta átstruktúrálódott a gazdaság. a kis cégecskék nem képesek felszívni a a munkanélkülieket. Ráadásul életkori korlátokat is alkalmaznak a felvételeknél (nem mindenkinél, mert igen sOk idős emberke valahogy mégis vezető beosztásokban vegetálhat havi milliókért..KAPCSOLATI TŐKE BIRTOKÁBAN...). A HAJDANVOLT VIRÁGZÓ FALVAINK AZÓTA LEPUSZTULTAK, A CSINOS, ÁLLANDÓAN SZÉPÍTGETETT HÁZACSKÁK ELPORLADTAK, LAKÓIK LASSÚ KIHALÁSRA VANNAK ÍTÉLVE A KAPITALISTA KORMÁNYVEZETÉS ÁLTAL !
A MAGYAR NÉPNEK NEM VIGASZ, HOGY MÉSZÁROSOK PALOTÁKAT SZEREZNEK MAGUKNAK ÉS CSILI-VILI JACHTOKON SUHANNAK A TENGEREKEN.....
EZ A MAI RENDSZER UGYANÚGY MINT SZOCIALIZMUS A VEZETŐI ÚTJÁN, ÁLTAL VITTE VAK VÁGÁNYRA A MAGYAR TÁRSADALOM ÉLETÉT !
VÁLTOZÁS KELL !!!

kvadrillio 2016.12.20. 21:01:31

számomra ÉRTHETETLEN, AMIT MOST LÁTOK, TAPASZTALOK A VEZETŐK RÉSZÉRÓL !!! MIÉRT GONDOLJÁK, HOGY EZEKET HOSSZÚ TÁVON M
MŰVELHETIK......A...TÖBBSÉGGEL ???? MERT HISZNEK A TEK-JÜK EREJÉBEN ? MERT AZT HISZIK, HA ERŐSZAKSZERVEZETEKKEL BÁSTYÁZZÁK KÖRÜL MAGUKAT, AKKOR HALÁLUKIG FENNMARADHATNAK, BENNMARADHATNAK A HATALOMBAN ??? RÁADÁSUL HASONLÓ JELENSÉGEK ZAJLANAK AZ EGÉSZ VILÁGON...

EZÉRT IS FOG KITÖRNI VALAMIFÉLE VILÁGFORRADALOM.....
HISZEK BENNE...:)

Tamás Paitz 2016.12.20. 21:13:45

@na4: Ez nem ilyen egyszerű, mert az idős embereknek az ellátását is a helyi önkormányzatokra hárították. Például a TSZ nyugdíjasok, vagy bányászok.

kvadrillio 2016.12.20. 21:32:41

2016. 12. 20. 17:20|MTI | Gazdaság » Gazdasági Hírek
A RUSZKIKNÁL IS TÚL SOK MÁR AZ ÚJGAZDAG-OLIGARCHA ÉS DRASZTIKUSAN NŐ A SZEGÉNYEK SZÁMA ! AURÓRA LESZ EBBŐL NEMSOKÁRA !!! Mert az oroszoknál 70 évig volt cocilizmus és politikailag kiműveltek a KAPITALIZMUS FONÁKJAIT ILLETŐEN ! ELŐBB-UTÓBB FÖLLÁZADNAK !+
Putyin jóváhagyta a hároméves, kiadáscsökkentő orosz költségvetést...auróra lesz ebből nemsokára !a
Jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kedden Oroszország 2017 és 2019-es költségvetését, amely alapján csökkennek az állami kiadások.
Cikk nyomtatása

A törvényhozás két háza által korábban elfogadott költségvetés 40 dolláros hordónkénti olajárral és legfeljebb 4 százalékos inflációval számol a következő három évben.

A kiadások jövőre 16,2 ezer milliárd rubelre (mintegy 250 milliárd dollár), 2019-re pedig 15,9 ezer milliárd rubelre csökkennek. Ezzel igaz, hogy csak kis mértékben, de Oroszország a 2000-es évek eleje óta először fogja vissza nominális értékben az állami költségeket.

Az államháztartási hiányt 2017-ben 2,7 ezer milliárd rubelre, három évvel később pedig 1,1 ezer milliárd rubelre tervezik leszorítani, a deficit a GDP idei 3,7 százalékáról 2019-re a remények szerint 1 százalékára csökken.

A bevételek a büdzsé első évének 13,4 ezer milliárd rubeljéről a harmadik esztendőre a tervek szerint 14,8 ezer milliárd rubelre nőnek majd, ami 2016-hoz képest 11 százalékos nominális bővülés. Ugyanakkor az RBK című gazdasági szaklap szakértői összesítése szerint reálnövekedés gyakorlatilag nem várható az elkövetkező három évben, a bevételek "befagynak" a 2009-es és 2010-es szinten.
A cikk a hirdetés után folytatódik

Anton Sziluanov pénzügyminiszter korábbi kijelentése szerint a költségvetési szigor célja a gazdaság felpörgetése és az állami szerepvállalás csökkentése. A tárcavezető csütörtökön a dumában felszólalva nem zárta ki a 2018-ra szóló büdzsé módosítását a gazdasági helyzet függvényében. Prioritásként az ipar, a mezőgazdasági gépgyártás és a gépjárműipar támogatását nevezte meg.

Ugyanakkor, az általános takarékosság jegyében, reálértéken csökken az egészségügy, az oktatás és a gazdaság támogatása, valamint a régiók központi támogatása. Szakértők rámutattak, hogy ugyanakkor a szociális kiadások részaránya növekszik, és 2019-re eléri a költségvetés 30 százalékát.

A katonai kiadásokat a TASZSZ beszámolója szerint a költségvetés 2017-re 2,8 ezer milliárd rubelre (43 milliárd dollár), 2018-ra 2,7 ezer milliárd rubelre, 2019-re pedig ismét 2,8 ezer milliárd rubelre árazta be. Ez az idei 4,7 százalékkal szemben a GDP 3,3, majd 3, illetve 2,8 százalékát jelenti. Büdzséarányosan ez 2017-ben 17,5 százalékot, 2018-ban 17, 2019-ben pedig 17,6 százalékot tesz ki.

Jövőre a várakozások szerint teljesen kimerül a korábbi olaj- és gázeladásokból felhalmozott tartalékalap, ezt követően az államháztartási hiányt részben a nemzeti jóléti alapból fogják finanszírozni. Ilyen módon 2017-ben 668 milliárd rubelt, 2018-ban 1,16 ezer milliárd rubelt, 2019-ben pedig 139 milliárd rubelt terveznek elkölteni.

Ráérek 2016.12.20. 21:48:46

KEdves Boros Ilona, annyi esze sincs, hogy felfogja: az úgynevezett szegények érdekét szolgálja, hogy rendezett körülményeket biztosítsanak a gyerekeiknek. Tanuláshoz, normális élethez.

EGy normális családban ez alap, a szülők maguktól is tudják. A TASZ meg a deviáns, lumpen életvitelt folytató szülők pártját fogja, nehogy bárki megkövetelje tőlük, hogy ne úgy tartsák a gyerekeiket, mint egy haszonállatot, hanem tisztaságot, rendet teremtsenek körülöttük, hogy ha pénzből kevesebb is van, legalább a nyugodt körülmény meglegyen a kis életükben.

Elképesztő, amit művel ez a bagázs!

Jakab.gipsz 2016.12.20. 22:14:59

Magyar országban a szegénység nem szégyen.
Tekintettel arra a tényre, hogy szegénység van, és adott, az ok viszont kevésbé nyilván való, viszont tény az is, hogy elmebajos zsidó-filozófusok osztják az észt még csak hetven éve, ezért érthető.(eszük ága sincs azt kitalálni, hogy a magyaroknak egy kicsit jobb legyen).
De az elhanyagolt koszos büdös ápolatlan ember és főleg gyermek az igen szégyen, és nem társadalmi szégyen, hanem személyes szégyen, mert ez az egyén igénytelenségéről tanúskodik.
A társadalom és ez általános, senki helyett sem tud minden reggel megmosakodni.
Ámde egy fél-analfabéta nyomorgó asszony vagy férfi, honnan tudja hogyan kell civilizáltan egy közösségbe utcán vagy egyéb helyen megjelenni, mert ugyebár megszólni a koszos embert, tilos, személyiségi jogot sértünk vele.
Na ez a ti bajotok libsik, beszéltek de nem mondotok semmit, az fizetségért irány Soros Gyuri.

]{udarauszkasz 2016.12.20. 22:53:05

Ez nem csak a magyar tarsadalomban problema,hanem mindenhol. Ausztriaban, Belgiumban, Amerikaban, Nemetben, az egesz bolygon. Ha nem igy lenne, nem rabolnanak bekattant foszerek kamionosokat,hogy azzal menjenek adventi vasarra. A hatalmas egyenlotlenseg szulte ezt.

Kelly és a szexi dög 2016.12.20. 23:01:09

Nem sok értelme van ennek a kisarkított, leegyszerűsített szemléletnek, amit az írás próbál belemagyarázni a körülményekbe!

kvadrillio 2016.12.20. 23:08:07

AKI SZEGÉNY, ANNYIT IS ÉR ! HÁTHA A KORMÁNY EZT MÉG ERŐTELJESEN ELŐ IS SEGÍTI ! !
Tízmilliárdok a szegregációt segítő egyházi iskoláknak
Miközben a közoktatás továbbra is súlyos financiális problémákkal küzd (az államosított rendszerben költségvetési pénzből nincs se infrastrukturális, se pedagógiai fejlesztés, a béremelések nem érik el a nemzetgazdasági átlagot, a pedagógus fizetések továbbra is a diplomás átlagfizetések alatt van, a költségek tervezése sem megfelelő) Soltész Miklós egyházügyi államtitkár a minap bejelentette: 54 milliárd forintot kapnak az egyházi oktatási intézmények a kormánytól. A pénzből 120 intézmény újulhat meg több mint 60 településen. Épp az egyházi intézmények azok, amelyek jeleskednek az oktatási szegregáció fenntartásában: vagy külön a cigány diákoknak tartanak fent iskolát, vagy szegregáló hatású iskolákat alapítanak. Az iskolai elkülönítést valamennyi szakértő az oktatási rendszer egyik legnagyobb problémájának tekinti, ami nemzetközi összehasonlításban nálunk jóval átlagon felüli módon érvényesül. Ez súlyosan veszélyezteti a társadalmi integrációt, melegágya az előítéletesség kialakulásának. Ennek ellenére a kormányzati intézkedésekben a szelekció erősítése, a szegregáció közvetlen és közvetett támogatása a jellemző.
"""...FENTIEKBEN VAN A KUTYA ELÁSVA ! SZEGREGÁCIÓ EZERREL !!!!!

kvadrillio 2016.12.20. 23:09:21

AKI PEDIG KORRUPT, AZ ANNYIT IS ÉR ! AKI PEDIG LOP, AZ NE PAPOLJON KERESZTÉNYSÉGRŐL !!! :o) MERT AZ CSAK EGY PITIÁNER TOLVAJ.....

Jakab.gipsz 2016.12.21. 00:24:14

@kvadrillio:
Miért csak a kereszténységgel van bajod.
A fütyi nyiszálókról elfeledkeztél, ők gyűlölködnek, nem pedig a keresztények, te lüke.

laci_52 2016.12.21. 00:43:43

Itt valami nem stimmel! Miért pont most írnak szegényellenes politikáról, amikor éppen javul a helyzet? A munkanélküliség manapság már nagyon alacsony, egyre többet hallunk munkaerőhiányról.

Akkor meg mi a probléma? Megnyílt a szegények előtt az a kitörési lehetőség, ami régebben nem volt a magas munkanélküliség miatt: lehet dolgozni! Ja, hogy egyszerűbb otthon dekkolni és segélyért ácsingózni? Aki ezt teszi, ne panaszkodjon!

Amerre most haladunk, jó irány: nem segélyből élőkre van szükség, hanem munkáskezekre, most már ezeknek a kezeknek munka is jut.

"A szegény családok csak akkor kaphatnak esetleg, az önkormányzatuk jóindulata esetén egy kis alamizsnát, ha jól viselkednek, tisztes életmódot folytatnak"

Nem értem, itt mi a gond: talán azokat kellene támogatni, akik betörni járnak,lopják a fát az erdőből vagy a mindenféle árut a közértből?

Zoltán Karácsony 2016.12.21. 11:55:26

El lehet menni dolgozni mindenhol munkaerő hiány van
Társaság A Szarkavarásért

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu