Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (8) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkohol (6) alkotmány (14) alkotmánybíróság (19) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (35) bíróság (24) család (5) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (32) dizájner drog (6) drog (50) drogpolitika (29) drogstratégia (6) egészségügy (9) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (17) fogyatékosság (58) fogyatékosügy (5) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (13) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (11) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) HIV (5) hiv (5) HIV-prevenció (5) hiv/aids (24) információszabadság (26) intézet (7) intézménytelenítés (13) iskola (6) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (41) kampány (5) kannabisz (12) kitagolás (10) kórház (14) kórházi fertőzés (5) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) kutatás (5) legalizáció (8) lelkiismereti szabadság (6) levélküldés (5) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (10) mráz attila (11) népszavazás (7) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (9) önrendelkezés (6) parlament (8) per (15) polgári engedetlenség (5) polgári törvénykönyv (7) prevenció (19) rasszizmus (16) rendőrség (34) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (8) szavazás (9) szólásszabadság (34) tasz (30) TASZ (16) taszfilm (5) törvény (9) tüntetés (7) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (56) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Jogvédelem tudatos polgároknak

2016.11.30. 14:21 TASZ

Mire számíthatsz az egészségügyben, ha HIV-vel élsz?

27024515711_50f1970d46_b.jpg1988. óta minden december elsején az egész világon megemlékezünk a HIV-fertőzöttekről és az AIDS-ben meghaltakról. Hanem a HIV-fertőzöttek az év többi 364 napján is HIV-vel élnek. Hatalmasat változott az elmúlt 15 évben az, ahogy a HIV-fertőzöttek élnek, illetve az is, hogy mi a HIV-fertőzés jelentősége egy-egy ember életében vagy a társadalom szempontjából. Különösen igaz ez a kombinációs HIV-terápia bevezetése óta, ami hatékonyan és hosszú távon, és csak nagyon csekély mellékhatások mellett képes ellenőrzés alatt tartani a szervezetben élő vírust. Ami azonban nem, vagy csak nagyon lassan változik, az a HIV-fertőzéssel kapcsolatos és a HIV-vel élőket sújtó stigma és diszkrimináció.

Világszerte, de Magyarországon is nyomasztó probléma ez, ami nem csupán azzal okoz gondokat, hogy a HIV-vel élők életét megnehezíti, hanem áttételesebb módokon is: azzal például, hogy sokakat távol tart attól, hogy elmenjenek tesztre. Attól félnek, hogy a HIV-diagnózis után az életük már nem lesz ugyanolyan. Bizonyos szempontból igazuk is van.

A HIV-diagnózis a legtöbbünk életét megváltoztatja, de nem feltétlenül és nem kizárólag hátrányosan. Milliónyi ember él HIV-vel világszerte, és megfelelő kezelés mellett, folyamatos orvosi ellátással ezek az emberek, vagyis mi, HIV-fertőzöttek nem csak ugyannyi ideig élünk, mint a nem fertőzött társaink, hanem nem is vagyunk  fertőzőképesek. A kezelt, gyógyszerét szedő HIV-fertőzöttnél megáll a járvány.

Magyarországon a HIV-fertőzöttek ellátása orvosi szempontból megbízható, stabil és korszerű. A páciensek ugyanazokat a diagnosztikai és követő vizsgálatokat kapják meg és ugyanazokat a gyógyszereket szedik, mint bárhol másutt a világ fejlett országaiban. A gyógyszereket továbbra is teljes mértékben finanszírozza az egészségbiztosítás. A Szent László Kórház mellett Debrecenben, Miskolcon és Pécsen működő ellátó központok ugyan lassan növekszenek, de az ellátás ezeken a helyeken is megbízható. HIV-tesztet csináltatni ma Magyarországon viszonylag egyszerűen lehet, még akkor is, ha az ártalomcsökkentő programok zsugorodása a HIV-tesztelést és prevenciót is komolyan befolyásolja.

Azonban komoly problémák, mindennapos jogsértések és rengeteg félreértés, megkülönböztetés és tudatlanság sújtja a HIV-fertőzötteket, amint kilépnek a HIV-es ellátásból és másfajta szakellátásra, szakorvosra van szükségük. A HIV-fertőzöttekkel szembeni diszkrimináció sok rejtett és nyílt formában létezik az egészségügyi rendszeren belül, aminek nem csak az a következménye, hogy a HIV-fertőzöttek esetleg rosszabb minőségű ellátást kapnak, hanem az is, hogy sokan nem is mernek orvoshoz menni a megkülönböztetéstől való félelem miatt.

Ahogy a HIV-es gyógyszereknek köszönhetően a HIV-fertőzöttek egyre hosszabb életet élnek, idővel ugyanolyan egészségügyi problémáik vannak, mint a nem fertőzött társaiknak. A különféle betegségeik kezelése többségében semmiben sem különbözik a nem fertőzöttek kezelésétől. Mégis az ellátó rendszerben sokszor halljuk azt az érvet, magyarázatot, hogy a HIV-fertőzötteket máshogy kell ellátni, vagy hogy a szokásos eljárások nem elégségesek az ő esetükben. A nemzetközi tapasztalat és a különféle kutatások tanusága szerint ezek mögött a döntések mögött nem állnak megfelelő szakmai érvek, hanem csak megkülönböztetés.

Ahogy a stigma és megkülönböztetés különféle más eseteiben, úgy itt is a megfelelő információk hiánya és a tájékozatlanság a legfontosabb okai annak, hogy a HIV-fertőzöttekkel szemben megkülönböztetően lépnek fel az egészségügyben vagy azon kívül is. Nem ritka tapasztalat az sem, hogy egy-egy alaposabb beszélgetés, a megfelelő információk tudatos közvetítése sikeresen védi ki, előzi meg az aktív diszkriminációt. Jó példa erre a háziorvosok részére rendszeresen szervezett, akkreditált képzés, amiben régebben még a HIV-fertőzött közösség tagjai is részt vettek képzőként. Ma már valamivel könnyebb háziorvost találni, ha az ember vállalja a HIV-státuszát, mint akár 10 évvel ezelőtt.

Mindezen problémák leküzdéséhez azonban fontos, hogy alaposabban ismerjük, mennyire van jelen a diszkrimináció és a stigmatizáció az egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele során. Ennek megismerését szolgálja ez a kérdőív és vizsgálat, aminek kapcsán azt reméljük, teljesebb, érthetőbb képet kapunk a mostani helyzetről. Előre is köszönjük, ha HIV-vel élőként pár percet ennek kitöltésére szán.

Bereczky Tamás

European AIDS Treatment Group kommunikációs vezetője. Ártalomcsökkentő munkájának elsődleges célja, hogy Magyarországon minél kevesebben fertőződjenek meg HIV-vel és hepatitisz C-vel. Tamás 2003 óta él HIV-vel, egy felnőtt lánygyermek édesapja és Budapesten lakik az élettársával és egy neveletlen macskával. Tanulmányai és munkája egy része itt elolvasható: https://tatk.academia.edu/TamasBereczky

Megosztás:

Címkék: kórház betegjog hiv/aids HIV TASZ HIV-prevenció HIV-szűrés

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ataszjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr5812011304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

János Dunai 2016.12.01. 08:13:29

undorito hogy vannak szervezetek akik mindig a szart dagonyázzák

János Dunai 2016.12.01. 08:17:28

@János Dunai: egy kis potya petyerkáért.persze nem ketseges hogy ezek mind zsidok a soha bőrükben nem férők mikozben a rabszolgamunka dívik es kilopjak a szemunket.ezek is ennek a felresikerult vagy inkabb szandekos zsido rendszernek a vámszedői.egy dolgozora jut kilenc eltartott

Lion K (törölt) 2016.12.24. 00:23:31

Pénzéhes, közpénzlopó Bereczky Tamás mehet a picsába.

Hiteltelen alak.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu