Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (7) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkohol (6) alkotmány (14) alkotmánybíróság (18) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (34) bíróság (24) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (31) dizájner drog (6) drog (50) drogpolitika (26) drogstratégia (6) egészségügy (8) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (15) fogyatékosság (55) fogyatékosügy (5) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (12) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (10) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) hiv (5) hiv/aids (23) információszabadság (25) intézet (7) intézménytelenítés (10) iskola (6) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (41) kampány (5) kannabisz (11) kitagolás (9) kórház (13) kórházi fertőzés (5) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) kutatás (5) legalizáció (7) lelkiismereti szabadság (6) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (10) mráz attila (11) népszavazás (7) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (8) önrendelkezés (6) parlament (8) per (15) polgári törvénykönyv (7) prevenció (18) rasszizmus (16) rendőrség (33) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (8) szavazás (8) szólásszabadság (33) TASZ (15) tasz (28) taszfilm (5) törvény (9) tüntetés (7) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (56) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Joggal vagy szabad!

2012.04.20. 08:20 TASZ

Reményt Adni

Moszkva utcáit járja egy hátizsákos kis csapat és tűket oszt a droghasználóknak. A hatóságok betiltották a honlapjukat. Kérjük segítse őket Ön is életeket menteni!

Évtizedek óta tudjuk, hogy az intravénás droghasználók között terjedő HIV-járvány megelőzésének leghatékonyabb eszközei a tűcsere program és az opiát helyettesítő kezelés. Oroszországban, ahol a járvány terjedése a világon a leggyorsabbak között van, ahol több mint egy millióan élnek HIV-vírussal és tízből nyolc ember a fecskendő megosztás miatt fertőződik meg, az előbbi módszer nem támogatott, a második pedig egyenesen tiltott. 

Évtizedekig mindenki azt hitte, hogy tűt osztani droghasználóknak Moszkvában tilos. Egy kis alapítvány azonban nemrég a fejébe vette, hogy ami nincs tiltva azt szabad, tűosztás tilalmáról pedig sehol nem olvasni az orosz törvényekben, ezért ők márpedig ezt fogják tenni. Az Andrej Rilkov alapítvány maroknyi csapata az első és egyetlen, amely steril tűket oszt intravénás droghasználóknak Moszkvában, hogy megóvja őket a fertőzésektől. 
 
Önkéntes utcai munkásaik, akik közül többen maguk is intravénás használók voltak, tűvel és óvszerrel tömött hátizsákjukkal járják a várost és keresik fel a droghasználókat. Elmennek hozzájuk a lakásaikra, az utcára, gyakran pedig a gyógyszertárak környékére, ahol a használók az egyébként legálisan kapható opiát tartalmú gyógyszereket lövik be maguknak. Életmentő munkát végeznek úgy, hogy a hatóságoktól semmi támogatást nem kapnak, de akadályozást annál többet. Jellemző a moszkvai vezetés hozzáállására például, hogy megtiltották a kórházaknak, hogy az alapítvány által összegyűjtött használt fecskendőket átvegyék tőlük megsemmisítésre. Ezért van az, hogy csak osztják a fecskendőket, begyűjteni viszont nincs lehetőségük. 
 
A TASZ drogpolitikai programja nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is próbál segíteni az ártalomcsökkentés fejlesztésében, az Andrej Rilkov Alapítványról ezért riportfilmet készítettünk, hogy ezzel hívjuk fel a figyelmet helyzetük nehézségére és segítsük őket abban, hogy munkájukhoz anyagi támogatást kapjanak. Jelenleg egy kisbuszra gyűjtenek az interneten, amellyel még több egészségügyi szolgáltatást el tudnának juttatni Moszkva droghasználóinak. Ha teheti, kérjük Ön is támogassa őket!
 
Hogy értse miért fontos segíteni a munkájukat, nézze meg a videóriportunk rövid, kétperces változatát:
 
 
A hosszabb, 20 perces filmet itt tekintheti meg:
 
 A magyar feliratért kattintson a "cc" gombra a videó ablak alján.
 
Andrej Rilkov, droghasználó aktivista és a "Front AIDS" mozgalom alapítója volt, melynek aktivistái a HIV-gyógyszerekhez való hozzáférésért küzdöttek. A rászorulóknak csak egy töredéke jutott hozzá a kezeléshez, a droghasználóknak pedig még kevesebb esélye volt, gyakorlatilag halálra voltak ítélve (2004-ben 56 ezer emberből 1300 kapott antiretrovirális kezelést). Merész akciókkal hívták fel magukra a figyelmet, hozzáláncolták magukat a kalinyingrádi polgármesteri hivatalhoz, vagy koporsókkal vonultak fel Szentpétervár főterén. 
 
Andrej halála után, az ő emléke előtt tisztelegve nevezte el barátjáról az alapítványt Anya Sarang, az ARF vezetője. Anya nemzetközileg elismert ártalomcsökkentés és emberi jogi aktivista, két évvel ezelőtt Bill Clinton előtt beszélt az orosz HIV helyzetről a világ legnagyobb AIDS-konferenciáján Bécsben, tavaly pedig "A remény kristálya" díjat kapta meg a Life Ball fesztiválon. Anya és alapítványa nemcsak utcai megkereső munkát végez, hanem aktívan kampányol a helyettesítő kezelés bevezetéséért Oroszországban. Honlapjukon ismeretterjesztő anyagokat tettek közzé a helyettesítő kezelésről, amiért idén februárban az orosz hatóságok lekapcsolták a weboldalukat. (Azóta a TASZ segítségével újra él az oldaluk egy külföldi szerveren)
 
A helyettesítő kezelés lényege, hogy azoknak az opiát (pl. heroin) használóknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak leállni, az illegális drogadagjukat orvos által ellenőrzött, szájon át szedhető gyógyszerre, például metadonra vagy buprenorfinra cserélik le. Ez a kezelés tarthat pár hétig, amíg az adagot nullára csökkentik, vagy akár évekig is, amíg a használó élete annyira rendbejön (befejezi az iskolát, szakmát szerez, rendeződik a lakhatási helyzete) hogy elgondolkodhat a teljes leálláson. Vannak olyanok, akik egész életükön át szedik a gyógyszert. A metadon és buprenorfin, hatékonyságának köszönhetően az Egészségügyi Világszervezet által összeállított létfontosságú gyógyszerek listáján szerepel
 
Miért létfontosságú hogy legyen metadon Oroszországban? Mert az opiátfüggőket a fizetős detoxokon és kórházakban kőkorszaki módszerekkel kezelik, gyakran a szkizofréniára régen adott de már nem használt haloperidollal, amitől pár napig folyik a nyáluk, aztán az első alkalommal meglépnek. A helyettesítő gyógyszer lenne az egyetlen amivel például a HIV és TB fertőzött droghasználókat bent lehetne tartani a kórházi osztályokon, amíg a különböző kezeléseiket megkapják. Ez most hiányzik, és az emberek sorra halnak meg. 
 
Miért nem akarja Oroszország bevezetni a metadont? Nem tudjuk. Annyira a józan észnek ellentmondó amit tesznek, hogy sokan csak összeesküvéselméletekkel kísérlik megmagyarázni: Talán a narkológusok érdeke, akik a régi és drága gyógyszereken és a visszatérő betegeken keresnek sokat az olcsó metadon helyett? Esetleg a vezető rétegek heroinkereskedelmi érdekeinek ártana egy hatékony gyógymód? Vagy Oroszország gőgje nem engedi, hogy a Nyugat beleszóljon az ügyeibe? Nincs válasz erre a kérdésre, de a TASZ munkatársai az ENSZ éves drogügyi találkozóján három éve rendszeresen megkérdezik róla Viktor Ivanov urat, a volt KGB-s tisztet, aki jelenleg az Orosz Drogellenes Ügynökség igazgatója. Mr. Ivanov minden évben a leghajmeresztőbb állításokkal válaszol. Idén arról faggattuk a sajtótájékoztatón, hogy miért kellett letiltani az Andrey Rylkov Alapítvány honlapját. Mr. Ivanov szemrebbenés nélkül azt hazudta, hogy azért, mert metadonnal kereskedtek. Ez természetesen nem igaz, és az ARF jogi lépéseket tervez, hogy szakmai becsületét visszaszerezze. Az eseményről készült videónkat itt tekintheti meg:
 
 A magyar feliratért kattintson a "cc" gombra a videó ablak alján.
 
 
Takács István Gábor
TASZ
Megosztás:

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://ataszjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr624461866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Csigafattyú 2012.04.20. 13:23:01

Hozzászólnék, de úgyis kicenzúrázzátok.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.04.20. 13:37:15

Szerintem azért tiltják be ezt az akciót, és azért nem vezetik be a metadont, mert úgy gondolják nem gond ha néhány heroinista meghal.

Pénzbe kerül a kábítószer ellátásuk (tűcsere, eü), a leszoktatásuk (elvonók), és csekély a társadalmi hasznosságuk felépülés, leszokás esetén is.

De ez csak egy tipp, ám az általatok vázolt összeesküvés-elméletektől szerintem hihetőbb.

Vipera01 2012.04.24. 16:05:53

Talán ha nem az egészséges droghasználatért küzdenének, hanem azért hogy az emberek NE DROGOZZANAK!!!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu