Drogriporter a Facebookon

Témáink

abortusz (9) adatigénylés (7) adatvédelem (14) aids (12) alaptörvény (7) alkohol (6) alkotmány (14) alkotmánybíróság (18) ártalomcsökkentés (9) Bagyinszky Feri (13) Bence Rita (8) betegjog (34) bíróság (24) cselekvőképesség (6) dekriminalizáció (5) demokrácia (22) diszkrimináció (31) dizájner drog (6) drog (50) drogpolitika (26) drogstratégia (6) egészségügy (8) egyháztörvény (7) emberi (6) ensz (8) fidesz (7) fogyatékos (15) fogyatékosság (55) fogyatékosügy (5) gondnokság (12) gyerekkelvagyok (6) gyermekvédelem (12) gyöngyöspata (9) gyöngyöspata bizottság (6) gyülekezési jog (10) hajléktalan (12) Hegyi Szabolcs (5) hepatitis (5) hidvégi fanny (5) hiv (5) hiv/aids (23) információszabadság (25) intézet (7) intézménytelenítés (10) iskola (6) jogalkotás (8) jogállam (12) jogok (10) jogsértés (5) kábítószer (41) kampány (5) kannabisz (11) kitagolás (9) kórház (13) kórházi fertőzés (5) kormány (11) közérdekű adat (10) különös szomszédaink (6) kúria (7) kutatás (5) legalizáció (7) lelkiismereti szabadság (6) LMBT (15) marihuána (10) menekültek (10) mráz attila (11) népszavazás (7) női önrendelkezés (8) oktatás (5) ombudsman (7) önkormányzat (8) önrendelkezés (6) parlament (8) per (15) polgári törvénykönyv (7) prevenció (18) rasszizmus (16) rendőrség (33) roma (18) sajtószabadság (7) strasbourg (7) szabadságjogok (6) Szabó Máté (8) szavazás (8) szólásszabadság (33) TASZ (15) tasz (28) taszfilm (5) törvény (9) tüntetés (7) választás (5) választási regisztráció (7) választójog (11) verdes tamás (56) Címkefelhő

Adj 1%-ot a TASZ-nak!

TASZ_blog_jobb_oldal_egyszazalek.jpg

A TASZ jelenti

A Társaság a Szabadságjogokért blogja.

Támogasd munkánkat!

Támogatás összege

 

TASZ a Facebookon

Joggal vagy szabad!

2012.03.14. 10:32 TASZ

Látszatintézkedés

A kormány próbálja korrigálni a korrigálhatatlant. Az adatvédelmi biztos személyének elmozdítása az uniós kötelezettségszegési eljárás elsődleges oka, ezt nem orvosolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által most benyújtott törvényjavaslat sem.

Az adatvédelmi hivatal átalakítása azért problémás a bizottság szerint, mert Jóri András korábbi adatvédelmi biztost hivatali idejének 2014-ben esedékes lejárta előtt elmozdították, és Péterfalvi Attilával töltötték ki az űrt. Nagy trükközés nem volt: az Országgyűlés által választott és annak felelős adatvédelmi biztos intézményét felváltotta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a kormány pedig az „átszervezek, tehát saját új embert kinevezek” kártyát kijátszva megszabadult a kellemetlenkedő biztostól, aki a kormánypárti frakcióvezető irányította város virtuális kalodáját vagy a szociális konzultáció során a személyes adatok kezelését jogellenesnek merészelte titulálni.

Hazaáruló magyar civilszervezetek a nemzetközi nagytőkések kegyeinek – és pénzének –elnyerésében reménykedve gyorsan odasúgtak a Bizottságnak: sérti az adatvédelmet felügyelő szerv függetlenségét, ha a törvényesen megválasztott vezetőjét a mandátum kitöltése előtt elmozdítják.

Az eljárás megindult: a Bizottság részben az elmozdítást kifogásolta, de szóvá tette azt is, hogy a köztársasági elnök – a miniszterelnök indítványára – túlságosan tágan értelmezhető indokok alapján mentheti fel a Hatóság elnökét. A kormányzat úgy érezte, hogy ideje tenni valamit, és törvénymódosító javaslatot (pdf) nyújtott be. Az elnökkel szemben elvárt szakmai tapasztalatot öt évről tízre emelnék, nem lesz megfosztható a tisztségtől az elnök, ha neki felróhatóan 3 hónapig nem tudja ellátni a feladatkörét, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség vagy az összeférhetetlenségi szabályok megsértése miatt kezdeményezett eljárást bíróság vizsgálhatja felül. Ezek lennének az információs jogokat felügyelő hatóság függetlenségének garanciái.

A vagyonnyilatkozat kapcsán a bevezetni javasolt bírósági felülvizsgálat lehetősége valóban előrelépés. Eleve furcsa, hogy a Hatóság elnökének a vagyonnyilatkozatában foglaltakat a miniszterelnök személyesen ellenőrzi.

O.V.: Mondd, Attila, honnan ez a Matisse?

P.A.: Öh, nem tudom, de nem a Google küldte.

A Hatósághoz hasonló jogállású autonóm államigazgatási szervek – például a Gazdasági Versenyhivatal vagy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság – esetében a vagyonnyilatkozat nyilvántartása és ellenőrzése az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának kompetenciája, ami a kormányzati befolyás lehetőségét szűkíti. Ráadásul a vagyonnyilatkozati-tételi vizsgálat úgy eredményezheti a ma még hatályos szabályok alapján a tisztségtől való megfosztást, hogy az egész eljárás titkos: „az adatokba csak a miniszterelnök és a köztársasági elnök tekinthet bele”. Legyünk méltányosak, a bírósági felülvizsgálat lehetősége jó, kell, örüljünk.

A fő probléma azonban továbbra is megoldatlan: Péterfalvi Attila nem Jóri András, és nem tudunk arról, hogy az elnök úr névváltoztatási kérelmet nyújtott volna be a belügyminisztériumhoz, vagy Navracsics Tibor esetleg plasztikai sebészekkel konzultált volna a törvényjavaslat benyújtásával párhuzamosan. A kormány törvényjavaslata szépségtapasz, mert a kötelezettségi eljárás végén az Európai Unió Bírósága csak az elmozdítás tényében állapítja meg a jogsértést.

Nézzük akkor a TASZ 2011 júniusa óta hangoztatott, minden jogi alapot és racionális érvelést nélkülöző, elfogult álláspontját.

A nemzeti adatvédelmi intézményeket nem kizárólag a nemzeti törvények szabályozzák, hanem olyan feladatokat is ellátnak, amelyeket az Európai Unió joga ír elő. Az uniós jog követelménye a nemzeti adatvédelemért felelős intézmény teljes függetlensége. Az Európai Bíróság a Német Szövetségi Köztársaságot a közelmúltban azért marasztalta el, mert egyes tartományaiban adatvédelmi szervét a tartományi kormány ellenőrzése alá vonta. A Bíróság megállapította, hogy a függetlenség „célja az egyének és szervezeteik védelmének megerősítése az őket érintő döntésekkel szemben. Az ellenőrző szerveknek feladatuk ellátása során tárgyilagosan és pártatlanul kell eljárniuk. Ezen ok miatt mentesnek kell lenniük bármilyen külső befolyástól, beleértve a szövetségi állam vagy a tagállamok közvetlen vagy közvetett befolyását is.” Az ítélet kifejezetten tilalmazza a kormányzat számára a politikai befolyásolás lehetőségét. A napnál is világosabb, hogy az intézményi átszervezéssel együtt járó személycsere politikai befolyás, a Hatóság nem az adatvédelmi biztos jogutódjaként, hanem új szervezetként jött létre, a teljes függetlenségnek eleme az is, hogy az adatvédelmet felügyelő szerv vezetője csak jogszabályban előre meghatározott esetekben legyen elmozdítható.

A TASZ-nál 100:1-hez odds-szal adjuk, hogy a kötelezettségszegési eljárás vége nem marasztalás lesz.

 

Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelmi és Információszabadság programvezetője

Megosztás:

Címkék: adatvédelem eu ombudsman információszabadság

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

http://ataszjelenti.blog.hu/api/trackback/id/tr374316016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgári liberális pártot Magyarországnak! 2012.03.14. 11:56:15

Magyarország mélyponton van szinte minden létező szempontból. Ez ma már olyan közhely, hogy teljesen fölösleges bizonygatni, rágódni rajta, megbotránkozni egy esetleges újabb gyalázatos híren, eseményen. De mi a megoldás? Hiszen az, ahogyan ma ez az or...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

blacklord 2012.03.14. 11:57:48

Hö?

"A TASZ-nál 100:1-hez odds-szal adjuk, hogy a kötelezettségszegési eljárás vége nem marasztalás lesz."

Nem "elmarasztalás" lenne az a "nem marasztalás" helyett?

Szerintem is elég vicces amúgy a dolog, az EU világosan kimondhatta volna, hogy tegyétek vissza a régit or else, Orbánék meg eldönthették volna, hogy igen-e vagy sem. Ehhez képest megy itt az összeesküvéselméletgyártóknak, a jobbikosoknak és újabban a könnyebben programozható Fidesz-droidoknak kedvező mismásolás, "hát, mi megváltoztattuk, igazán nem értjük, hogy mi a baj..." Vazz, az a baj, hogy nem Péterfalvy még mindig az, ahogyan az is baj, hogy ott csücsül négy tégla az AB-ban, hogy totál eszköztelen lett a KT, és hogy a monetáris bizottságban is ott van már az a bizonyos négy tégla, meg hogy Baka sem az FB, bocs a Kúria élén, stb, stb, stb...

Bebes 2012.03.14. 12:05:50

@blacklord: Magyarul valóban "elmarasztalás", a jog bikkfanyelvén hívják csak "marasztalásnak".

INFORMÁCIÓSZABADSÁG HATÓSÁG - Orwell sem nevezhetné szebben

blacklord 2012.03.14. 12:27:39

@Bebes: Jaaa. Most értettem meg. Sorry. :-) Szóval hogy adnak 1%-ot arra, hogy oviék kinevezik újra Jórit - hááát, szerintem ez őket ismerve kizárt.

szekertabor 2012.03.14. 13:40:40

Mi köze ennek a szabadságjogokhoz?

pocaklakó minimanó 2012.03.18. 23:15:21

"Az uniós jog követelménye a nemzeti adatvédelemért felelős intézmény teljes függetlensége."

a) Alapesetben így szól a demóverzió.
b) Kivéve, ha bizonyos - mindig más és más - érdekek másképp kívánják.
c) Kivéve a gyevi bírót.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu